A légzés egy olyan tevékenység, melyet észrevétlenül csinálunk. Nagyjából egy felnőtt egy nap alatt kb. 23 ezer alkalommal vesz levegőt. Ez nem kevés, igaz? A tüdő sokat „dolgozik”. Megérdemli, hogy jó minőségű és megfelelő páratartalmú levegővel „tápláljuk”.

 

Száraz levegő igényli a párásítást

Különösen fűtési szezonban jelentkező probléma, a száraz levegő. Számos jelenségből s tünetből következtethet arra, hogy a lakásában alacsony a páratartalom és párásításra van szükség. Száraz és viszkető bőr, szűnni nem akaró köhögés, zavaró szemviszketés, gyakori kruppos és felső légúti megbetegedések, recsegő-ropogó faparketta, csökkenő koncentráció. Ezek mind-mind a száraz levegő tünetei.

Praktikák helyett párásító készülék

Sokan különféle praktikákat és trükköket vetnek be, hogy a levegő optimális páratartalmát helyreállítsák. Mi azt javasoljuk, hogy hosszútávon a legjobb megoldás, ha a száraz levegő okozta problémákat párásítással oldja meg. Egy jól megválasztott párásító készülék érezhetően javíthatja a levegő minőségét.

A babák rosszul viselik a száraz levegőt

Egy egészségtelen szobában a gyermekek gyakran lesznek betegek, fáradtan ébrednek. De ez nemcsak a gyerekekre igaz, hanem a felnőttekre is. A kis gyerekek érzékenyebb, náluk hamarabb jelentkezhetnek a száraz levegőből adódó problémák. A piciknek magasabb páratartalomra van szükségük, melyet egy páraszintszabályzóval ellátott párásító készülékkel könnyedén az optimális szinten tarthatunk.

 

Házi praktikák a kellemes otthoni levegőhöz

 – Állítsa a hálószobában fűtést optimális 20-21°C fokra, s a párásító készüléket 50-60% páratartalomra.

 – Szellőztessen egy nap legalább 5 percet, 2-3 alkalommal.

 – Tegyen a lakásba szobanövényeket, mely hidratálják a szoba levegőjét. De ügyeljen, mert nem minden szobanövény alkalmas természetes „párásítónak”. Csak olyan növényekre van szükség, amelyek sok vizet igényelnek, és sok párát engednek a helyiség levegőjébe. 

 – Egy kis tálba tegyen vizet (kiegészítheti citrusfélékkel vagy aromás olajokkal) és tegye a fűtőtestre. Fontos, hogy rendszeresen cserélje a vizet, különben baktériumok elszaporodnak.

 – Egy nedves ruhákkal teli szárító is jó szolgálatot tehet.

 

Mi a baj a házi praktikákkal?

A házi praktikák nem hatékonyak, hatásukat csak lassan fejtik ki. S ne felejtsük, hogyha kisgyerek van a családban, akkor a fűtőtestre helyezett tálkák és a kiteregetett ruha párásítási módszerei nem éppen szerencsés megoldások. Könnyen magára ránthatja ezeket. Azonban a szellőztetés hideg időben is fontos, ne féljen kinyitni az ablakot!

Egy párásító készülék beszerzése és használata ideálisabb megoldás jelenthet a házi praktikák helyett.

 

Milyen előnyei vannak a párásításnak?

 – A párásítás jót tesz a kiszáradt bőrnek. Ha alacsony a levegő páratartalma, akkor könnyen kiszáradhat a bőr és viszketést okozhat. Egy párásító készülék optimális szinten tartja a páratartalmat s csökkenti a száraz bőr fájdalmas tüneteit. 

 – Párásítással csökkentheti a felső légúti megbetegedések gyakoriságának számát. A páradús levegő segíti a gyógyulást s kedvezően hat a szervezetre.

 – A párásítás élettel tölti meg a kiszáradt élettelen tárgyainkat. Kedvez a fabútoroknak és a parkettának.

 – A párásítás jótékonyan hat a házi állatainkra, növényeinkre és család összes tagjára.

 – Egy páraszintszabályzóval ellátott párásító készülék egész évben optimális szinten tarthatja otthonunk páratartalmát.

 – Az ultrahangos párásítóval gyógyító Salvus ködöt is létre tud hozni, mely kedvezően hathat a kruppos megbetegedések esetén. Ezt otthoni „párologtatással” nem tudja elérni. A BONECO ultrahangos párásítóiban található ultrahangos membrán finom mikroszemcse méretre porlassza a gyógyvizet, mely a levegővel elkeveredve s azt belélegezve hatásosan oldja a tüdőben és a legutakban letapadt nyákot.

Egy ultrahangos párásító készülék hatékonyan és érezhetően kezelheti a száraz levegőből jelentkező tüneteket.

Párásítás légmosóval

Ám egy légmosó is hasznos segítséget jelenthet az optimális páratartalom eléréséhez. A készülék nemcsak párásítja a levegőt, hanem tisztítja is. A hidegpárásítás elvén működő légmosókba a beáramló levegő tiszta és páradús formában áramlik vissza a légtérbe.

Ismerje meg a BONECO párásító készüléket és használja

hogy otthona páratartalma ismét az optimális szintre kerüljön!