Sokan nem szeretik a mesterséges anyagokat, vegyszereket. Legtöbben allergiások is rá. Szerencsére a természetben minden megtalálható. Vannak csodaszerek, melyek gyógyítanak és vannak, melyeket elsősorban tisztításra és különféle „praktikákra” használunk. Az biztos, hogy a természetes anyagok egészségesebbek és nem szennyezik a környezetünket. Használja párásítója karbantartásakor ezeket a természetes anyagokat, mely kíméletesen ám hatékonyan távolítják el a vízkövet a készülékből.

A BONECO párásítók is a természetes anyagokat kedvelik

A BONECO üzletpolitikájának kiemelten fontos része a környezetünk védelme. Környezetvédelmi szempontból sem, ám a BONECO párásítók állapotának és élettartamának megóvása miatt sem támogatjuk, hogy vegyszereket használjanak a BONECO készülék karbantartásához.

Citromsavat a párásítóba

A citromsav a természet egyik nagyszerű találmánya. Számos savanyú gyümölcsben megtalálható; ilyen például a málna, a szeder vagy épp a ribizke. Carl Wilhelm Scheele német származású, svéd kémikus 1784-ben állította elő elsőként kristályos formában a citromsavat. A citromsav gyártásához eredetileg félig érett citrom levét használták (használják még ma is), de persze a gyártók idővel más, nagyipari módszereket is kitaláltak. Ez a természetes, gyenge sav számtalan módon használható. Előnye, hogy mentes a toxikus anyagoktól.

Párásítóba inkább citromsavat használjak?

A citromsav sok helyen használható és alkalmazható. Minden fajta felület (fém, zománc, csempe stb.) vízkőmentesítésére alkalmas, vizes oldata pedig folttisztításra, fehérítésre kiváló. Mi azt javasoljuk, hogy párásítója karbantartásakor használja a BONECO CALC OFF vízkőmentesítőt, mely természetes alapú citromsavat tartalmaz. Kíméletesen oldja le a párásítóról a vízkövet és a szennyeződéseket.

Párásító karbantartáshoz ecet vagy citromsav?

A citromsavat jobban ajánljuk az ecetnél, mivel kíméli a párásító készülékben található gumitömítéseket. Ráadásul a szaga is kellemesebb. Az ecet átható szaga sokáig megmarad a párásítóban. Többször el kell öblíteni, hogy teljesen szagmentes legyen a párásító. Ecetnek egy előnye van, hogy hidegen is hatásos, míg a citromsav csak melegvizes használat során fejti ki hatását. Részesítse előnyben a citromsavat, a BONECO CalcOff-ot, amikor párásítója karbantartását végzi.

Eddig ecetet használtam a párásító tisztításához. Használhatom továbbra is?

Természetesen az ecet (20%-os oldatban) is használható párásítója karbantartáskor.

Azonban két dolgot mindig tartson szem előtt:

1. Mindig alaposan öblítse el a párásítóját ecetes takarítás után, mert az ecet átható illata sokáig megmarad.
2. Olyan készülékeknél ne használja, melyben gumitömítés van, mert tönkre teheti.

Kétféle ecetről beszélhetünk: a természetes, vagyis biológiai erjesztéssel előállított alma, illetve egyéb gyümölcsből nyert ecet. A másik az ún. szintetikus (kémiai) eredetű. A gyümölcsecet nemcsak ecetsavat tartalmaz, hanem sok értékes összetevőt is, köztük aminosavakat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. A mesterségesen – metanolból és szén-dioxidból – előállított ecetet kizárólag takarításhoz, tisztításhoz javasolják.
Egy szó, mint száz figyeljen oda párásítója rendszeres karbantartására, mert így még sokáig használhatja készülékét és megőrizheti annak „egészségét”.

BONECO párásítók karbantartása

A BONECO párásító készülék használati utasításában illetve a magyar forgalmazó által talál a karbantartásra vonatkozó iránymutatásokat. A típustól függ, hogy heti vagy havi rendszerességű karbantartás ajánlott.
Ahol a víz ásványi anyag tartalma magas (kemény a víz), ott nagyobb figyelmet szükséges fordítani a készülék karbantartására típustól függetlenül.
Figyeljen oda a párásítóhoz használt víz minőségére és a készüléke higiéniájára!